Czynniki i zabiegi agrotechniczne mają ogromny wpływ na plon oraz jego jakość, a błędy popełniane podczas przygotowania gleby, nawożenia i siewu mogą rolnika dużo kosztować. Zatem odpowiednie ich wykonanie pozwolą cieszyć się wysokimi plonami, bez zbędnych nakładów finansowych i czasu pracy. Jak zatem tego dokonać? JEDEN PRZEJAZD OD ZBIORU PRZEDPLONU DO SIEWU Wielokrotne przejazdy maszynami […]
Read MoreUprawa roślin jest bardzo czasochłonna. Chcąc uzyskać wysokie plony o dobrej jakości, wielu rolników poświęca każdą chwilę swoim uprawom. Zapominają o odpoczynku oraz o tym, by spędzić choć trochę czasu z rodziną czy przyjaciółmi. Na szczęście, dzięki rozwojowi techniki i technologii mogą oni zaoszczędzić wiele czasu, zredukować koszty, a jednocześnie zwiększyć plony i poprawić ich […]
Read MoreJedną z trzech najważniejszych roślin uprawnych na świecie, obok pszenicy i ryżu, jest kukurydza. Wykorzystywana głównie na cele pastewne, spożywcze, a także jako surowiec przemysłowy i energetyczny. Jak zatem należy ją uprawiać, by dostarczyć jej wszystkich makroskładników i cieszyć się wysokimi i dobrymi jakościowo plonami? W Polsce rynek kukurydzy rozwija się bardzo dynamicznie, jej ziarna […]
Read MoreRolnicy coraz częściej rezygnują z tradycyjnej płużnej oraz bezpłużnej uprawy roli i sięgają po innowacyjne technologie w zakresie polowej produkcji roślinnej, w tym Mzuri Pro-Til. Głębokie spulchnianie tylko wąskich pasów roli i brak uprawy w międzyrzędziach, z pozostającymi na powierzchni pola resztkami roślinnymi, redukuje niekorzystny wpływ odwracania gleby przez orkę na środowisko, warunki wzrostu roślin […]
Read MoreChoć zbiory roślin okopowych czy kukurydzy oraz uprawki przedsiewne są już zakończone, nie oznacza to końca pracy. Jeszcze przed zimą należy odpowiednio zadbać o pole, by na wiosnę cieszyć się pięknymi i zdrowymi plonami. Ważne jest odpowiednie nawożenie, przygotowanie roślin oraz przede wszystkim stosowanie mikronawozów. Powszechnie wiadomo, że zboże najlepiej nawozić miedzią, rośliny strączkowe molibdenem, […]
Read More