Breaking News

Żywność

Wegański pasztet i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta

Wegański pasztet i chleb ze śliwką na zakwasie — zaskocz bliskich na święta

18 marca 2020

Wielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej. Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — […]

Read More
Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity

Wielkanocne must have – apetyczny żurek w chlebie od Appetity

13 marca 2020

W Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski […]

Read More
Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?

Mazurek wielkanocny – tradycyjny czy wegański?

26 lutego 2020

Świąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na  kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy! Mazurek tradycyjny Pieczenie […]

Read More
Mięso, ser żółty, ziemniaki… - czyli co i jak jadają Polacy?

Mięso, ser żółty, ziemniaki… – czyli co i jak jadają Polacy?

4 lutego 2020

Dania tradycyjna, czy egzotyczne? Mięso, czy ryba? Szynka, a może jednak ser żółty? Jakie potrawy najczęściej jadamy na śniadanie, a jakie na obiad? Zapraszamy do przeglądu talerzy i zwyczajów żywieniowych Polaków! Śniadanie po polsku Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. A co najbardziej lubimy na nie jeść? Aż 84% z nas decyduje się na wybór pieczywa, […]

Read More
Szybkie śniadanie nie musi być niezdrowe

Szybkie śniadanie nie musi być niezdrowe

20 stycznia 2020

Każda minuta rano jest na wagę złota. Dlatego też poranne czynności przed wyjściem do pracy czy na uczelnie, ograniczamy do minimum. Często śniadanie (o ile w ogóle) jemy w biegu, łapiąc słodką bułkę czy batona. A wystarczy poświęcić chwilę, by zdrowo rozpocząć dzień – i to nawet w słodkim wydaniu! Zacznij od śniadania Każdy z […]

Read More
Śródziemnomorskie smaki z pastami warzywnymi Ajvar Podravka

Śródziemnomorskie smaki z pastami warzywnymi Ajvar Podravka

30 grudnia 2019

Co jest najważniejsze podczas sylwestrowej zabawy? Dobry humor i… smaczne przekąski. Klasyczne imprezowe menu warto wzbogacić o nowe, ciekawe smaki. Idealnym dodatkiem będą pasty warzywne Ajvar Podravka, przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, które nadadzą potrawom śródziemnomorskiego charakteru. Słone paluszki, krakersy, zawijańce z ciasta francuskiego czy kanapki to klasyki serwowane podczas niemal każdej imprezy. Sylwester […]

Read More
Święta od kuchni – jedz z głową!

Święta od kuchni – jedz z głową!

20 grudnia 2019

Podczas przygotowań do Bożego Narodzenia, planujemy zakup prezentów, domowe dekoracje oraz potrawy, jakie przyrządzimy na spotkanie z bliskimi. Od nas zależy co pojawi się na wspólnym stole i jak będziemy czuć się tuż po świętach. Jak gotować, żeby było pysznie, zdrowo i nie aż tak kalorycznie opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna. Biesiada nie […]

Read More
Kalendarz warzyw i owoców na jesień i zimę

Kalendarz warzyw i owoców na jesień i zimę

16 grudnia 2019

Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa, które są w sezonie, bowiem właśnie wtedy są one najbardziej bogate w substancje odżywcze. Sprawdź, po które z nich najlepiej sięgać jesienią […]

Read More
Wielka 6 trendów żywieniowych- czyli co i jak będziemy jeść w 2020 roku?

Wielka 6 trendów żywieniowych- czyli co i jak będziemy jeść w 2020 roku?

13 grudnia 2019

Świadomy konsumpcjonizm po raz kolejny znajdzie się w centrum trendów w przyszłym roku – konsumenci nadal będą stawiać na pierwszym miejscu własne zdrowie. To jednak nie wszystko. Jakie inne trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku? Zdradzamy poniżej.  Zdrowsze cukry Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? […]

Read More
Tradycje kuchni polskiej – pierogi, skąd znalazły się na naszych stołach?

Tradycje kuchni polskiej – pierogi, skąd znalazły się na naszych stołach?

12 grudnia 2019

Tradycyjne potrawy to element, bez którego chyba nikt nie wyobraża sobie wigilijnej, uroczystej kolacji w gronie najbliższych. Zgodnie z obyczajami, na świątecznym stole zawsze powinno znaleźć się 12 dań, a wśród nich nie może zabraknąć m.in. karpia pod różnymi postaciami, czerwonego barszczu oraz… pierogów. Szczególnie ta ostatnia pozycja uznawana jest za typowo polską, tradycyjną potrawę. […]

Read More