Próbując poznawać różne smaki sushi, zdecydowanie warto jest postawić na zestawy sushi. Nie jest to jednak ich jedyny atut.
Read MoreWielkanoc to doskonała okazja na wypróbowanie nowych potraw, a przy tym przepisów. Puszysty pasztet czy chrupiący chleb to już tradycja na polskim stole. Jak je przygotować, aby dostarczyć bliskim niezapomnianych wrażeń smakowych? Sekret tkwi w diecie roślinnej. Według raportu The Vegan Society w Internecie coraz częściej poszukiwane są inspiracje na potrawy roślinne*. To zrozumiałe — […]
Read MoreW Wielkanoc na polskich stołach królują przede wszystkim tradycyjne dania. Aby w pełni cieszyć się magią i radością tych świąt, warto postawić na sprawdzone potrawy, które zachwycą doskonałym smakiem, ale także efektownym wyglądem czy sposobem podania. Jedną z nich jest oczywiście żur, nierzadko nazywany „staropolskim”, gdyż serwowany jest od wieków. W zależności od rejonu Polski […]
Read MoreŚwiąteczne gotowanie jest idealną okazją, aby poczęstować bliskich pysznymi potrawami. Co sprawia im największą radość? Słodkości! Na stole nie może więc zabraknąć pysznego mazurka. Dla tradycjonalistów doskonale sprawdzi się ten na kruchym spodzie z wielkanocnymi dekoracjami, a dla osób spragnionych kulinarnych wrażeń znakomita okaże się jego wersja wegańska. Koniecznie wypróbujcie nasze przepisy! Mazurek tradycyjny Pieczenie […]
Read MoreDania tradycyjna, czy egzotyczne? Mięso, czy ryba? Szynka, a może jednak ser żółty? Jakie potrawy najczęściej jadamy na śniadanie, a jakie na obiad? Zapraszamy do przeglądu talerzy i zwyczajów żywieniowych Polaków! Śniadanie po polsku Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia. A co najbardziej lubimy na nie jeść? Aż 84% z nas decyduje się na wybór pieczywa, […]
Read MoreKażda minuta rano jest na wagę złota. Dlatego też poranne czynności przed wyjściem do pracy czy na uczelnie, ograniczamy do minimum. Często śniadanie (o ile w ogóle) jemy w biegu, łapiąc słodką bułkę czy batona. A wystarczy poświęcić chwilę, by zdrowo rozpocząć dzień – i to nawet w słodkim wydaniu! Zacznij od śniadania Każdy z […]
Read MoreCo jest najważniejsze podczas sylwestrowej zabawy? Dobry humor i… smaczne przekąski. Klasyczne imprezowe menu warto wzbogacić o nowe, ciekawe smaki. Idealnym dodatkiem będą pasty warzywne Ajvar Podravka, przygotowane zgodnie z oryginalną chorwacką recepturą, które nadadzą potrawom śródziemnomorskiego charakteru. Słone paluszki, krakersy, zawijańce z ciasta francuskiego czy kanapki to klasyki serwowane podczas niemal każdej imprezy. Sylwester […]
Read MorePodczas przygotowań do Bożego Narodzenia, planujemy zakup prezentów, domowe dekoracje oraz potrawy, jakie przyrządzimy na spotkanie z bliskimi. Od nas zależy co pojawi się na wspólnym stole i jak będziemy czuć się tuż po świętach. Jak gotować, żeby było pysznie, zdrowo i nie aż tak kalorycznie opowiada Gaja Kuroń, dietetyczka i ekspertka kulinarna. Biesiada nie […]
Read MoreOwoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku. Warto sięgać zwłaszcza po owoce i warzywa, które są w sezonie, bowiem właśnie wtedy są one najbardziej bogate w substancje odżywcze. Sprawdź, po które z nich najlepiej sięgać jesienią […]
Read MoreŚwiadomy konsumpcjonizm po raz kolejny znajdzie się w centrum trendów w przyszłym roku – konsumenci nadal będą stawiać na pierwszym miejscu własne zdrowie. To jednak nie wszystko. Jakie inne trendy dotyczące odżywania zaskoczą nas w 2020 roku? Zdradzamy poniżej. Zdrowsze cukry Zamiast sięgać po cukier, który osłodzi danie, dlaczego nie spróbować słodkiego syropu z owoców? […]
Read More