Jak wynika z raportu polskiej marki Naturativ, już dwa lata temu pojęcie slow life było znane 27% Polaków. Rozumiane jako życie bez pośpiechu, skupianie się na przeżywaniu „tu i teraz”, życiowa harmonia, popularyzuje zachowanie balansu między pracą a życiem prywatnym. Trend ten ma wyraźnie wzrostową tendencję. Chcemy żyć coraz bardziej świadomie, być bliżej natury, oszczędzać…
Na początku lutego stowarzyszenie TAPPC zaproponowało wprowadzenie w Unii Europejskiej podatku od produktów odzwierzęcych, który miałby doprowadzić do zmniejszenia ich spożycia. Wszystko w trosce o dobrostan nasz i naszej planety. To wyraźne odbicie trendu, który potwierdzają naukowcy – dieta przyszłości będzie oparta na roślinach. Postulaty ekologów z TAPPC (True Animal Protein Price Coalition – Koalicja…
Pączki, faworki, obwarzanki i inne słodkości – tylko jeden raz w roku nie idą w biodra i można się nimi delektować do woli. Zwyczaj Tłustego Czwartku zrodził się na krajowych dworach już w XVII wieku. Na polskiej wsi pojawił się o wiele później – na przełomie XIX i XX wieku. Dziś w tym dniu Polacy…
Chociaż w tym roku byliśmy świadkami wielu zmian w stylizacjach kuchennych, biel nadal gościła w trendbookach producentów mebli kuchennych. Co ciekawe, można ją było odnaleźć zarówno w projektach nowoczesnej, minimalistycznej zabudowy, jak i klasycznych kolekcjach inspirowanych tradycją. Biel nadal jest ulubionym kolorem w aranżacji kuchni i doskonale pasuje do mebli w każdym stylu. Biel nie…
Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom i postępowi technologicznemu, kuchnię smart można stworzyć równie łatwo co kuchnię eko. Firmy takie jak Häfele podążają za światowymi trendami, aby sprostać naszym wymaganiom. Eko i smart to światowe trendy, o których od kilku lat słyszy się codziennie. Dbanie o środowisko naturalne i poprawa jego jakości to jedno z priorytetowych zadań władz, społeczności…
Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych na świecie. Gastroturyści często swoje światowe podróże zaczynają właśnie od południowoamerykańskiego kraju… I trudno im się dziwić, bo w 2010 roku kuchnia ta została nawet wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO! Poniżej znajdziecie kilka sposobów na Meksyk we własnym domowym zaciszu. Proste składniki, bogata forma Kuchnia meksykańska opiera…
13 listopada będzie miała premierę „Kuchnia afrodyzjaków” pióra Anny Szubińskiej. Książka, wydana nakładem Wydawnictwa Harde, zachęca do cieszenia się zmysłową stroną życia – rozkoszowania się smakiem, aromatem i urodą jedzeni oraz celebrowania miłości: od kuchni, do sypialni. „Kuchnia afrodyzjaków” zawiera starannie dobrane przepisy potraw na każdą porę roku i różne etapy znajomości:) Prezentowane dania kuszą…
Smacznie, zdrowo, szybko. To kulinarne marzenie każdego, kto gotuje, piecze lub choćby buszuje w kuchni. Niestety, często jest to trudne, gdy nie mamy dobrego wsparcia w postaci urządzeń kuchennych.
Utrzymywanie kuchni w ciągłym porządku jest zadaniem trudnym, ale istotnym. To właśnie w czystej kuchni przygotowywanie ulubionych potraw jest nie tylko zdrowe, ale stanowi również największą przyjemność. Jednymi z najczęściej używanych sprzętów w kuchni jest lodówka oraz mikrofalówka. Ich drzwi i wnętrza mają ciągły kontakt z zabrudzeniami i pełno tam odcisków palców. Najbardziej problematyczne są…
Oczekiwany przez wszystkich sezon wakacyjny musi kojarzyć się z dobrą pogodą. Kiedy jednak pojawią się wytęsknione upały, nie wyobrażamy sobie życia bez chłodnych napojów, lodów czy soczystych owoców, które mają nas ochłodzić. Lodówki królują w kuchniach Polaków, dlatego w sezonie letnim często decydujemy się na zmianę sprzętu, a od wielu lat zaufaniem obdarzamy tę samą…
Zdaniem Matteo Brunetti fenomen kuchni włoskiej polega na tym, że ma w ofercie wiele dań, których przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt bywa naprawdę zaskakujący. Kluczem do sukcesu jest właściwy dobór naturalnych składników – nie musi być ich dużo, ale muszą być najwyższej jakości. Choć naszymi ulubionymi włoskimi potrawami wciąż pozostają pizza i spaghetti, to chętnie kosztujemy też nowych…
Z pokolenia na pokolenie wszystkie kuchnie świata przeżywają ewolucję, która w dużej mierze polega na łączeniu ze sobą smaków świata lub tradycji z elementami nowoczesności. W gastronomi pierwszy z tych trendów nazywany jest kuchnią fushion. Coraz częściej wielu kucharzy na całym świecie skłania się również ku drugiemu z nurtów i próbuje odświeżyć oraz ożywić tradycje…
Sardyńska kuchnia jest bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna i aromatyczna. Dominują w niej pieczone mięsa, salami, a także sery z mleka koziego i owczego. W menu Sardyńczyków jest także dużo makaronu, przede wszystkim spaghetti i maccheroni. Ta słoneczna wyspa położona na Morzu Śródziemnym ma idealne naturalne warunki do uprawy roślin – pomidorów, karczochów, bakłażanów i cukinii. – Kuchnia sardyńska jak najbardziej…
| Powered by WordPress | Theme by TheBootstrapThemes